Miljöpartiet visade färg

DelaTweet

I helgen hade Miljöpartiet sin årliga kongress i Örebro. En intensiv helg där det röstas om viktiga frågor och partiets riktning pekas ut. Till exempel så skulle partiet ta ställning till allt det brunkol Sverige äger i Tyskland. Efter en del förvirring, intensivt kampanjande och en hel del nervositet stod det klart att en enhällig kongress röstade för att Vattenfall ska avveckla sin brunkolsverksamhet.

Efter en mindre omskrivning av motionens yrkande gick förslaget om att behålla och avveckla Vattenfalls brunkolsverksamhet enhälligt igenom på kongressen.

Att Miljöpartiet väljer att på allvar ta ansvar för klimatet är viktigt. När ett regeringsparti tar ställning bör det också återspeglas i regeringens politik. Vattenfall får det svårare att fortsätta sin jakt på köpare och istället koncentrera sig på hur brunkolsverksamheten ska kunna avvecklas.

Nu är det viktigt att Miljöpartiet står på sig i regeringsförhandlingar och arbetar aktivt för att få med sig Socialdemokraterna. Samtidigt måste Socialdemokraterna lyssna på både Miljöpartiet, alla oss vanliga medborgare och de gröna krafterna inom det egna partiet. Vi i miljörörelsen hoppas nu att de krafter inom Socialdemokraterna, S-kvinnor och SSU, som redan sagt att de vill lämna kolet i marken talar ut tydligare och fortsätter driva partiet i rätt riktning.

Att Miljöpartiet så enhälligt ställer sig bakom en avveckling av brunkolet är ett stort steg framåt som inte hade varit möjlig utan alla människor som engagerat sig i frågan. Nu ser vi till att även få med oss Socialdemokraterna på resan mot en hållbar framtid – utan kol! Skriv under namninsamlingen och dela bloggen med vänner och familj.

Dela på FacebookTweet på Twitter